Kategorie
Uncategorized

Bogumił Kosiorek | PZHGP – Okręg Płock | Loty Gołębi Dorosłych 2019

Kategorie
Uncategorized

Przyciemnianie, doświetlanie, pierzenie |Hodowla Edward Derewlany|

Kategorie
Uncategorized

Zdrowe jelita – zdrowe gołębie

Optymalizacja funkcjonalności gastrycznej jelit.

Termin zdrowie jelit nabiera coraz większego znaczenia w żywieniu zwierząt, wpływ na to mają osiągnięcia naukowe oraz nowoczesne strategie żywieniowe. Z naukowego perspektywa jednak nadal nie istnieje porozumienie w sprawie dokładnego wyodrębnienia czynników odpowiedzialnych za zdrowie jelit.

Cała seria pozytywnych funkcji na które wpływa zdrowy przewód pokarmowy jest związana ze zdrowiem jelit. 

-Skuteczna funkcja trawienna oraz wchłanianie składników odżywczych, 

-brak zaparć, rozwolnień, chorób

-wysoki status immunologiczny,

– dobre samopoczucie zwierząt. 

Stabilna, zdrowa flora jelitowa jest ściśle związana ze zdrowymi jelitami.

Jednak utrzymanie zdrowia jelit to bardzo złożony temat i oparty na delikatnej równowadze między spożywanymi składnikami odżywczymi, mikroflora bakteryjna symbiotyczna stan błony śluzowej z oraz nabłonek trawienny. Skład i jakość paszy ma szczególne znaczenie dla zdrowia jelit. Te czynniki mogą być bardzo cenne lub niezwykle szkodliwe dla zdrowia jelit.

Znaczenie mikrobiomu. Mikrobiom jelitowy jest bardzo złożoną społecznością którą tworzą  różnorodne mikroby. Bakterie, które są zdecydowanie największą grupą społeczności drobnoustrojów, wspierają lub przyjmują szeroki zakres funkcji, takich jak: trawienie błonnika lub składników odżywczych, regulacja funkcji nabłonka, uwalnianie przeciwbakteryjnych peptydów, regulacja funkcji szczelności jelit, ochrona przeciwko kolonizacji patogenów, regulacji pracy śluzówki oraz systemu odprnościowego. Szczególnie ochrona przed kolonizacją patogenów jest kluczem do utrzymania zdrowia jelit. Jakikolwiek negatywny wpływ na florę jelitową, np. przez podanie z paszą antybiotyków lub niezrównoważonego spożycia składników odżywczych wpływa na zmniejszenie funkcjonalność i odporność immunologiczna od strony jelit. Utrzymanie tego złożonego i wrażliwego ekosystemu jest podstawą do utrzymania układu odpornościowego w jak najlepszej kondycji i sprawności.

W celu promowania i wzmacniania mikrobiomu stosuje się specjalne dodatki paszowe, takie jak probiotyki, prebiotyki i organiczne kwasy tłuszczowe lub olejki eteryczne. Rosnąca grupa dodatków funkcjonalnych do pasz oferuje wiele jeszcze niezbadanych podejść do mogących pozytywnie wpływać na zdrowie jelit. Biorąc pod uwagę możliwe pozytywne i negatywne interakcje, ten częściowo niezbadany segment staje się jeszcze bardziej obszerny. Są to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Wysoce skuteczne dodatki podnoszące zdrowie jelit.

Antybakteryjne działanie MCFA

Kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha (MCFA) są nasyconymi kwasami tłuszczowymi o długości łańcucha węglowego od 6 do 12 atomów węgla. Występują głównie jako trójglicerydy średniołańcuchowe w pewnej ilości tłuszczu mlecznego, niektórych gatunków i pasz na bazie roślin, takich jak olej kokosowy i olej z ziaren palmowych. 

Są to w szczególności: 

kwas kapronowy C6, 

kwas kaprylowy C8, 

kwas kaprynowy C10 

kwas laurynowy C12. 

Silne środek przeciwbakteryjne i przeciwwirusoweIch działanie zostało udowodnione u wielu badaniach naukowe. Poziom aktywności MCFAs jednak zależy od wielu czynników dodatkowych. Szczególnie czysty średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają kilka negatywnych właściwości, które ograniczają ich skuteczność i możliwe zastosowania. Z powodu korelacja MCFA ze wartością pH środowiska aplikacji ma istotne znaczenie. Badania in vitro wyraźnie wykazują, że skuteczność MCFA zmniejsza się wraz z pogarszanie się wartości pH.

Sposób działania MCFATryb działania MCFAs opiera się na destabilizacja membran ściany komórkowej i błony cytoplazmatycznej szkodliwych bakterii to główny mechanizm ich działania. W tym proces, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe atakują i niszczą  błonę zewnętrzną bakterii. Ten efekt bakteriobójczy może działać na różne bakterie o odmiennej strukturze ścianie komórkowej – zarówno dla bakterii Gram-ujemnych, jak i Gram-dodatnich. Oprócz ich działania antybakteryjnego, wykazują wysoki poziom aktywności przeciwwirusowej.