Dzięki upowszechnieniu technik separacji membranowej z płynnej serwatki odzyskuje się obecnie szereg cennych składników, w tym białko, laktozę i związki mineralne. Na rynku Polskim oferowane jest kilka typów odwodnionej serwatki w proszku o wysokiej zawartości laktozy i niskiej zawartości białka oraz takie jak oferowane przez nas Białko na loty i lęgi będące koncentratem białek serwatkowych (WPC) o zawartości białka dochodzącej do 80%. Białko produktów serwatkowych jest doskonałym źródłem aminokwasów niezbędnych dla młodych ptaków w fazie wzrostu, jak i dorosłych. Często jego wysoka cena jest główną przeszkodą dla szerszego wykorzystania WPC w odbudowie po wysiłkowej oraz całorocznej hodowli gołębi pocztowych . Niektóre badania pozwalają zakładać, dodatek białka serwatkowego może pobudzać rozwój kosmków jelitowych, a w konsekwencji poprawiać trawienie i wchłanianie przez ptaki składników odżywczych paszy. Wyniki eksperymentów modelowych sugerują także, że wprowadzenie do paszy określonej ilości tego białka może korzystnie wpływać na przebieg procesów utleniania komórkowego, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym. Głównymi składnikami białka zawartego w WPC (80–90% całej frakcji) są: β -laktoglobulina, α -laktoalbumina i immunoglobuliny. Białko serwatkowe stanowi bogate źródło aminokwasów niezbędnych, zawiera ono lizynę, treoninę, tryptofan, izoleucynę i leucynę w ilościach zdecydowanie wyższych od stwierdzanych w białku soi czy pszenicy. O wysokich walorach odżywczych białek wyizolowanych z serwatki świadczą wyniki testów żywieniowych prowadzonych na zwierzętach laboratoryjnych (głównie szczurach), w których bada się wskaźniki wartości biologicznej (ang. BV) oraz wydajności wzrostowej (ang. PER) białek pochodzących z różnych produktów żywnościowych. Wartość BV białek serwatkowych, określająca ilość białka wykorzystanego do celów anabolicznych (zatrzymanego w organizmie) w stosunku do białka spożytego (pobranego z dietą, strawionego i wchłoniętego) przewyższa referencyjną wartość tego wskaźnika przyjętą za 100 dla białek jaja kurzego. Również wielkość PER, wyrażająca stosunek przyrostu masy ciała badanego osobnika do ilości białka pobranego w czasie doświadczenia, wskazuje na bardzo dobre wykorzystanie białek serwatki w procesach wzrostu (>3 g/g). Istnieją jednak przesłanki świadczące o tym, że nawet niewielki udział białek serwatkowych w paszy może poprawiać wskaźniki hematologiczne krwi ptaków oraz ich zdrowotność. W badaniach wykazano również, że β – laktoglobulina wchodząca w skład tych białek stanowi źródło dipeptydu γ -glutamylocysteiny, który jest prekursorem glutationu związku o silnych właściwościach przeciwutleniających (Anderson i Meister, 1983). Zredukowany glutation (GSH) usuwa wolne rodniki i tym samym chroni błony komórkowe, DNA i białka organizmu przed stresem oksydacyjnym, a także przed ksenobiotykami (Lorenc-Koci, 2003).
Stosowanie dodatkowo Białka na loty i lęgi do paszy może wzmacniać naturalną odporność organizmu i zapobiegać ujemnym skutkom zwiększonej syntezy wolnych rodników u ptaków poddanych działaniu niekorzystnych warunków środowiskowych oraz stresowi który jest wywoływany przez niekorzystne temperatury, treningi jak i same loty. Można również przypuszczać, że antyoksydacyjne działanie białek serwatkowych będzie wspomagać lub zastępować podobne funkcje innych egzogennych substancji, np. witamin zwłaszcza witaminy C.